Species Preserved | Mammals

Eurasian Red Squirrel

The Eurasian Red Squirrel is a small, charismatic mammal which remains common across Europe and Asia, despite its decreasing population in the UK. They spent most time in the trees, but will come to the ground during the morning and late afternoon when they are most active.

Status Least Concern

Population 120,000 to 160,000 in the wild

Scientific name Sciurus vulgaris

Habitats Forest

Fun fact – Red squirrels have double-jointed ankles and are either left- or right-handed!
  • Ecology

    These squirrels prefer to nest in the cavities of coniferous and deciduous trees, but can also be found in parks, urban areas and lowland to subalpine mixed forests. In scattering and burying hoarded food such as seeds, acorns and fungi as a winter store, they aid the reforestation process. They can also feed on bark which they strip off trees, meaning some consider them a forestry pest. Despite their name, Eurasian red squirrels have more variation in coat colour than most other mammals in the Palearctic region, from bright orange to dark brown with grey tinges.

  • Threats

    Natural predation by birds and mammals means the death rate is high in young Eurasian red squirrels. In the UK, red squirrels have been out-competed by the introduced grey squirrel, Sciurus carolinesis, which can carry a virus which is fatal to red squirrels. Grey squirrels are also becoming established across Europe throughout the red squirrels’ range, presenting a greater threat for the future. In urban areas, road accidents are a notable cause of squirrel deaths, and they are used in the fur and pet trade.

  • Conservation

    In Britain, grey squirrel management is a key part of protecting red squirrels, as this leaves more food and nesting sites available to red squirrels. Studies have been done into the gut bacteria of squirrels and the impact this can have on their diet and health. Areas with established populations have translocated red squirrels to set up new populations across the UK. Nature’s SAFE stores samples to allow for future regeneration of these important native mammals.

Fundraise for us

Sponsor a Fundraising Hero embarking on a challenge, or plan your own fundraiser to support us.

Get Started
Corporate participation

Explore opportunities to develop a corporate partnership with us.

Get Started

Red Panda

Total Population: Less than 10,000 in the wild

Mandanao bleeding-heart dove

Total Population: Less than 2,500 in the wild

Caribbean flamingo

Total Population: 150,000 to 205,000 in the wild

Inca Tern

Total Population: Around 150,000 in the wild

Little egret

Total Population: 660,000 to 3,150,000 in the wild

Black-naped fruit dove

Total Population: Unknown

Babirusa

Total Population: Less than 10,000 in the wild

how to help

For many species, it’s now or never.

Donate Now

or why not Fundraise For Us?

Black howler monkey

Total Population: Less than 5,000 in the wild

Komodo dragon

Total Population: Around 3,500 in the wild

Orange-headed thrush

Total Population: Unknown

Black tree monitor

Total Population: Unknown

Scimitar-horned oryx

Total Population: Around 400 in the wild

Clouded Leopard

Total Population: Less than 10,000 in the wild

Pygmy marmoset

Total Population: Unknown

Wolverine

Total Population: Around 13,000 in the wild

Red river hog

Total Population: Unknown

African penguin

Total Population: Less than 40,000 in the wild